Dnes sa začína folklórny festival Východná

05.07.2013 Liptovský Mikuláš

Bratislava 5. júla (TASR) – Dnes sa začína folklórny festival Východná, ktorý je najstarším a najväčším festivalom ľudovej hudby, spevu, tanca a remesiel na Slovensku. Program 59. ročníka tohto podujatia sa začína popoludní interaktívnym projektom Tanečnô humno, ktorým bude krst nového Humna, tanečné a hudobné workshopy a koncerty s podtitulom Všade dobre, v Humne Nay!

V znamení jánošíkovských a zbojníckych tradícií

Tohtoročný festival bude v znamení jánošíkovských a zbojníckych tradícií v súvislosti s 300. výročím popravenia nášho národného hrdinu. Novinkou tohto ročníka je novopostavené tradičné Humno. V tomto roku festival v rámci interaktívnych programov v mnohých tanečných školách privíta i ľudové hudby M. Nogu a M. Pagáča, vo večerných hodinách sa uskutočnia koncerty zoskupení After Phurikane a Balkansambel.

K jánošíkovskej tematike sa viažu programy Bou bi ten Jánošík a Zbojníckym chodníčkom, pocte ženám sú venované programy Od vrkoča po čepiec i čiernu šatku a Žiale žien, z legiend osobností folklórneho hnutia to bude pripomenutie si významného choreografa a osvetového pracovníka v programe Z najlepších... v stopách Cyrila Zálešáka. Neformálna diskusia s odborníkom v oblasti tradičnej kultúry v cykle Na slovíčko s... v tomto roku bude venovaná významnému slovenskému etnografovi Jánovi Olejníkovi.

Medzi príťažlivé programové súčasti bude nepochybne patriť účinkovanie folklórneho súboru Železiar nazvané Tanec – legenda – rituál, vystúpenie popredného maďarského folklórneho súboru Honvéd s programom Csardás, prezentácia folklórnych skupín v kompozícii Veselie, veselie ako aj program detských folklórnych súborov, čarovná rozprávka pod názvom Roztancované črievičky. Výnimočné fenomény tradičnej ľudovej umeleckej kultúry zakotvili autori do programového celku Malá veľká krajina... alebo Popýšme sa vlastným perím. Predstaví sa aj SĽUK s tanečnou inscenáciou Tanec medzi črepinami.



Výstava fotografií či prezentácia odevu a remesla

Okrem spomínaných súčastí festivalu to budú aj mimoscénické activity vo forme výstavy fotografií s témou ľudová výšivka, prezentácie tradičného odevu okolitých obcí, obľúbené remeselné tvorivé dielne Urob si sám, tradičný jarmok remesiel, obohatený v programe Zlaté dno o možnosť rozhovoru s remeselníkmi i súťaže divákov o ich výrobky, prezentácia salašníctva a ovčiarskych prác spojená s ochutnávkou ovčieho syra a bryndze v tradičnej Kolibe. Program dopĺňa i obľúbená Tradičná kuchyňa pri Ohnisku. Známou atrakciou je pravidelné Hlásenie z Májky uprostred amfiteátra.

Záver 59. ročníka folklórneho festivalu Východná patrí galaprogramu, v ktorom sa predstavia popredné telesá a jednotlivci z troch festivalových dní. Názov Nazbíjanô je symbolickým pomenovaním zostavy z najúspešnejších hudobno – tanečných kreácií, i blahoželanie 85. ročnému jubilantovi, legende slovenského folklóru, choreografovi Jurajovi Kubánkovi.
 

Vyberte región